Як зробити мило ручної роботи: інструкція, як зварити з нуля в домашніх умовах, фото заготовок, ідей, рецептів для початківців

Способи домашнього миловаріння

Можна приготувати не тільки рідке мило в домашніх умовах, але й зварити тверде. Існує два основних способи миловаріння – холодний та гарячий. Кожен з них має свої переваги та недоліки.

Технологія приготування мила впливає як на зовнішній вигляд, так і на його властивості. Кожен процес приготування мила починається майже однаково – розм’якшена на водяній бані мильна основа поєднується з іншими компонентами. А ось далі вже застосовуються різні способи залежно від рецепту.

Холодний спосіб миловаріння

У цьому випадку мило фактично не вариться. Розігріта на водяній бані основа відразу змішується з усіма складовими речовинами, потім суміш виливається у форми.






Після застигання мило виймається з форм і залишається на дозрівання до 1,5-2 місяці. У тих рецептах, де мильна суміш доводиться до стадії гелю, час дозрівання може бути до 2 тижнів.

Переваги:

  • Приготовлене холодним способом мило краще зберігає колір;
  • Має гладку поверхню, виглядає більш естетично;
  • Більш можливостей красиво його декорувати, змішуючи різні відтінки в красиві візерунки;
  • Таке мило довше не змилюється.

До недоліків належать:

  • Доводиться довго чекати на його дозрівання;
  • За цей час вивітрюються ефірні олії;
  • Важко заздалегідь передбачити, який з компонентів максимально виявляти властивості, що доглядають.

Інструкція, як правильно зробити мило холодним способом:

  1. В охолоджену воду додається луг. Дозування має бути точним за рецептом.
  2. Після закінчення реакції розчинення лугу у воді утворюється в’язка маса.
  3. Потім до неї додають всі інші компоненти. Якщо їхня температура відрізняється більш ніж на 10°С, то перед додаванням треба підігріти на водяній бані.
  4. Вся маса перемішується блендером, наприкінці додаються ароматичні речовини.
  5. Готова суміш виливається у формочки.
  6. Після остигання мило виймається з форм і зберігається до готовності в темному сухому місці.