Способи домашнього миловаріння
Можна приготувати не тільки рідке мило в домашніх умовах, але й зварити тверде. Існує два основних способи миловаріння – холодний та гарячий. Кожен з них має свої переваги та недоліки.
Технологія приготування мила впливає як на зовнішній вигляд, так і на його властивості. Кожен процес приготування мила починається майже однаково – розм’якшена на водяній бані мильна основа поєднується з іншими компонентами. А ось далі вже застосовуються різні способи залежно від рецепту.
Холодний спосіб миловаріння
У цьому випадку мило фактично не вариться. Розігріта на водяній бані основа відразу змішується з усіма складовими речовинами, потім суміш виливається у форми.
Після застигання мило виймається з форм і залишається на дозрівання до 1,5-2 місяці. У тих рецептах, де мильна суміш доводиться до стадії гелю, час дозрівання може бути до 2 тижнів.
Переваги:
- Приготовлене холодним способом мило краще зберігає колір;
- Має гладку поверхню, виглядає більш естетично;
- Більш можливостей красиво його декорувати, змішуючи різні відтінки в красиві візерунки;
- Таке мило довше не змилюється.
До недоліків належать:
- Доводиться довго чекати на його дозрівання;
- За цей час вивітрюються ефірні олії;
- Важко заздалегідь передбачити, який з компонентів максимально виявляти властивості, що доглядають.
Інструкція, як правильно зробити мило холодним способом:
- В охолоджену воду додається луг. Дозування має бути точним за рецептом.
- Після закінчення реакції розчинення лугу у воді утворюється в’язка маса.
- Потім до неї додають всі інші компоненти. Якщо їхня температура відрізняється більш ніж на 10°С, то перед додаванням треба підігріти на водяній бані.
- Вся маса перемішується блендером, наприкінці додаються ароматичні речовини.
- Готова суміш виливається у формочки.
- Після остигання мило виймається з форм і зберігається до готовності в темному сухому місці.