Як зробити мило ручної роботи: інструкція, як зварити з нуля в домашніх умовах, фото заготовок, ідей, рецептів для початківців

Що входить до складу домашнього мила

Для приготування рецептів мила в домашніх умовах використовують такі основні компоненти:

  1. Мильна основа. Її можна приготувати самостійно із лугу або купити готову в магазині. Якщо досвіду недостатньо, краще користуватися готовим продуктом. Мильну основу можна купити у спеціалізованій торговій точці, вибір великий. Випускають із різними складами, у вигляді брусків або гранул, прозорі та матові. Початківцям можна спробувати зварити перше мило на основі зі звичайного дитячого (без спеціальних добавок та ароматизаторів).
  2. Базові олії. Вони насичують шкіру корисними речовинами, а також виконують певні косметичні завдання – очищення, зволоження, харчування, регенерацію. Залежно від мети, вибирають олії у певних пропорціях та кількості. Найпоширеніші з них — олія оливкова, мигдальна, кокосова, лляна, гарбузова, обліпихова та ін.
  3. Масла як добавки, що забезпечують додатковими корисними властивостями — жожоба, рицинова, абрикосова, гірчична, лаврова та ін.
  4. Ефірні олії. Ці компоненти застосовують для ароматизації та надання особливих цілющих властивостей продукту. Одні з них діють заспокійливо, інші корисні для дихальної системи або знезаражують на шкіру, зміцнюють імунітет, надають інші благотворні впливи на організм. У миловаренні використовують багато ефірних олій — сандал, чайне дерево, лавандове, пачулі, бергамот, лимон, меліса, апельсин та ін.
  5. Аптечні вітаміни у вигляді олій.
  6. Ягідні, фруктові та овочеві соки або відвари трав.
  7. Продукти бджільництва – мед, віск.
  8. Гліцерин — пом’якшувальний, зволожуючий засіб, що живить шкіру.
  9. Декоративні та функціональні наповнювачі. Для прикраси використовують пелюстки квітів або інші рослини. Для скрабуючого ефекту додають мелену каву, сіль, цукор.
  10. Красники. Фарбувати мило у певні кольори можуть корисні компоненти, що входять до його складу — кава, какао, сік петрушки, буряків та ін. Використовують також готові харчові барвники.