Як зробити мило ручної роботи: інструкція, як зварити з нуля в домашніх умовах, фото заготовок, ідей, рецептів для початківців

Як зробити мило: 140 фото ідей, урок миловаріння в домашніх умовах. Інструкція, як зварити без мильної основи

Самостійне виготовлення мила — корисне цікаве заняття і навіть вигідне. Існує безліч рецептів, як зробити мило — від доступних для новачків до тих, хто потребує досвіду та майстерності.

Таке мило містить безпечні для здоров’я компоненти без консервантів, барвників та інших шкідливих добавок. Завжди можна підібрати необхідний склад з певними властивостями, що доглядають.

У домашніх умовах можна виготовити натуральне косметичне мило відмінної якості і набагато дешевше за аналогічну продукцію ручної роботи, що продається в магазинах. Дивіться фото саморобного мила. Деякі настільки захоплюються цим творчим заняттям, що починають виготовляти саморобне мило на продаж, відкриваючи свій бізнес.
























Способи домашнього миловаріння

Можна приготувати не тільки рідке мило в домашніх умовах, але й зварити тверде. Існує два основних способи миловаріння – холодний та гарячий. Кожен з них має свої переваги та недоліки.

Технологія приготування мила впливає як на зовнішній вигляд, так і на його властивості. Кожен процес приготування мила починається майже однаково – розм’якшена на водяній бані мильна основа поєднується з іншими компонентами. А ось далі вже застосовуються різні способи залежно від рецепту.

Холодний спосіб миловаріння

У цьому випадку мило фактично не вариться. Розігріта на водяній бані основа відразу змішується з усіма складовими речовинами, потім суміш виливається у форми.






Після застигання мило виймається з форм і залишається на дозрівання до 1,5-2 місяці. У тих рецептах, де мильна суміш доводиться до стадії гелю, час дозрівання може бути до 2 тижнів.

Переваги:

  • Приготовлене холодним способом мило краще зберігає колір;
  • Має гладку поверхню, виглядає більш естетично;
  • Більш можливостей красиво його декорувати, змішуючи різні відтінки в красиві візерунки;
  • Таке мило довше не змилюється.

До недоліків належать:

  • Доводиться довго чекати на його дозрівання;
  • За цей час вивітрюються ефірні олії;
  • Важко заздалегідь передбачити, який з компонентів максимально виявляти властивості, що доглядають.

Інструкція, як правильно зробити мило холодним способом:

  1. В охолоджену воду додається луг. Дозування має бути точним за рецептом.
  2. Після закінчення реакції розчинення лугу у воді утворюється в’язка маса.
  3. Потім до неї додають всі інші компоненти. Якщо їхня температура відрізняється більш ніж на 10°С, то перед додаванням треба підігріти на водяній бані.
  4. Вся маса перемішується блендером, наприкінці додаються ароматичні речовини.
  5. Готова суміш виливається у формочки.
  6. Після остигання мило виймається з форм і зберігається до готовності в темному сухому місці.











Гарячий спосіб миловаріння

При такому способі мило вариться на водяній бані 2-4 години, відбувається реакція омилення, що значно покращує властивості готового продукту.

Виглядає приготоване гарячим методом мило грубіше і простіше, але йому можна надавати будь-які корисні властивості, додаючи в різний час приготування певні компоненти.

Готовність до використання настає відразу після його висихання у формі, але краще його витримати 1-2 тижні для повного затвердіння. Існує багато рецептів, як зробити мило в домашніх умовах гарячим способом.

Переваги:

  • Можна використовувати незабаром після виготовлення;
  • Великий простір для творчості у складанні рецептів;
  • Поживні та ефірні олії, інші компоненти додаються в кінці варіння, тому повністю зберігають свої корисні властивості;
  • Легше досягти бажаного косметичного ефекту та аромату;
  • Виходить рясніша мильна пінка, яка м’яко впливає на шкіру, як крем.

Недоліки:

  • менш естетичний вигляд;
  • Швидше змивається.

Приготування:

  1. Луж змішують з охолодженою водою.
  2. Ємність закривають кришкою, ставлять на водяну баню і варять суміш 4 години, помішуючи її через кожні півгодини.
  3. До отриманої гелеподібної суміші додають решту компонентів, добре перемішують і розливають у форми.
  4. За добу мило дістають із форм і залишають на 1-2 тижні для повного висихання.

Що потрібно підготувати для виготовлення домашнього мила

Перед тим, як зварити своє перше мило, треба обзавестися необхідним набором посуду та інвентарю, який можна буде використовувати надалі тільки для цієї мети.

Увесь посуд, крім терезів, вже не можна використовувати для приготування їжі.

Під час роботи з гарячим лугом обов’язково треба забезпечувати себе засобами захисту та дотримуватися техніки безпеки.

Необхідний інвентар для миловаріння:

  • Ваги звичайні кухонні з поділом в 1 г, для вимірювання води, масел та інших компонентів;
  • Ваги з розподілом, що дозволяють визначати точність до десятих і навіть сотих грама;
  • Занурювальний блендер;
  • Термометр для рідин;
  • Емальована або скляна жароміцна миска для змішування компонентів на водяній бані (металевий посуд у контакті з лугом використовувати не можна);
  • Дерев’яні, скляні, з термостійкого пластику лопатки, палички, ложки;
  • Одноразові стаканчики, щоб відмірювати та зважувати складові компоненти;
  • Каструлька для нагрівання сумішей на водяній бані;
  • Формочки для мила силіконові, дерев’яні, пластикові.

Під час роботи з гарячим лугом обов’язково треба забезпечувати себе засобами захисту та дотримуватися техніки безпеки.

  • Вдягати треба одяг та взуття, в якому не буде відкритих ділянок шкіри — штани, кофти з довгими рукавами, закриті черевики.
  • Робочі поверхні теж треба захищати від пошкоджень, закриваючи їх папером, плівкою.

Захисні засоби, необхідні для варіння мила:

  • Відповідний одяг та взуття;
  • Щілостійкі рукавички;
  • Захисні окуляри, які повинні щільно прилягати;
  • Респіратор зі змінними фільтрами (марлеві пов’язки тут не підійдуть).

ВАЖЛИВО: При попаданні лугу на шкіру, необхідно обробити це місце 9% розчином оцту та промити під проточною водою.

Що входить до складу домашнього мила

Для приготування рецептів мила в домашніх умовах використовують такі основні компоненти:

  1. Мильна основа. Її можна приготувати самостійно із лугу або купити готову в магазині. Якщо досвіду недостатньо, краще користуватися готовим продуктом. Мильну основу можна купити у спеціалізованій торговій точці, вибір великий. Випускають із різними складами, у вигляді брусків або гранул, прозорі та матові. Початківцям можна спробувати зварити перше мило на основі зі звичайного дитячого (без спеціальних добавок та ароматизаторів).
  2. Базові олії. Вони насичують шкіру корисними речовинами, а також виконують певні косметичні завдання – очищення, зволоження, харчування, регенерацію. Залежно від мети, вибирають олії у певних пропорціях та кількості. Найпоширеніші з них — олія оливкова, мигдальна, кокосова, лляна, гарбузова, обліпихова та ін.
  3. Масла як добавки, що забезпечують додатковими корисними властивостями — жожоба, рицинова, абрикосова, гірчична, лаврова та ін.
  4. Ефірні олії. Ці компоненти застосовують для ароматизації та надання особливих цілющих властивостей продукту. Одні з них діють заспокійливо, інші корисні для дихальної системи або знезаражують на шкіру, зміцнюють імунітет, надають інші благотворні впливи на організм. У миловаренні використовують багато ефірних олій — сандал, чайне дерево, лавандове, пачулі, бергамот, лимон, меліса, апельсин та ін.
  5. Аптечні вітаміни у вигляді олій.
  6. Ягідні, фруктові та овочеві соки або відвари трав.
  7. Продукти бджільництва – мед, віск.
  8. Гліцерин — пом’якшувальний, зволожуючий засіб, що живить шкіру.
  9. Декоративні та функціональні наповнювачі. Для прикраси використовують пелюстки квітів або інші рослини. Для скрабуючого ефекту додають мелену каву, сіль, цукор.
  10. Красники. Фарбувати мило у певні кольори можуть корисні компоненти, що входять до його складу — кава, какао, сік петрушки, буряків та ін. Використовують також готові харчові барвники.











Рецепт виготовлення лавандового мила для початківців

Для одного 100-грамового шматка знадобляться:

  • 80 г готової мильної основи або дитячого мила;
  • 1 чайна ложка гліцерину;
  • 3 чайні ложки оливкової олії;
  • 7 крапель ефірної лавандової олії;
  • 2 столові ложки води, а краще молока, яке зробить мило менш ламким;
  • Фіолетовий харчовий барвник.

Приготування:

  1. Гліцерин та оливкова олія нагріти в мисці на водяній бані.
  2. Додати подрібнене дитяче мило або мильну основу, продовжувати розтоплювати, трохи помішуючи.
  3. Додати воду або молоко та варити суміш на водяній бані до консистенції сметани.
  4. Потім додати фіолетовий барвник, ефірну олію лаванди, перемішати та вилити суміш у форму.
  5. Через день вийняти застигле мило з форми та просушити його протягом кількох днів.

Зварене самостійно «живе» мило — чудовий спосіб забезпечити свою шкіру натуральними корисними речовинами. Можна постійно експериментувати, створюючи адаптований для певних завдань косметичний догляд.

Фото саморобного мила