Як зробити мило ручної роботи: інструкція, як зварити з нуля в домашніх умовах, фото заготовок, ідей, рецептів для початківців

Що потрібно підготувати для виготовлення домашнього мила

Перед тим, як зварити своє перше мило, треба обзавестися необхідним набором посуду та інвентарю, який можна буде використовувати надалі тільки для цієї мети.

Увесь посуд, крім терезів, вже не можна використовувати для приготування їжі.

Під час роботи з гарячим лугом обов’язково треба забезпечувати себе засобами захисту та дотримуватися техніки безпеки.

Необхідний інвентар для миловаріння:

  • Ваги звичайні кухонні з поділом в 1 г, для вимірювання води, масел та інших компонентів;
  • Ваги з розподілом, що дозволяють визначати точність до десятих і навіть сотих грама;
  • Занурювальний блендер;
  • Термометр для рідин;
  • Емальована або скляна жароміцна миска для змішування компонентів на водяній бані (металевий посуд у контакті з лугом використовувати не можна);
  • Дерев’яні, скляні, з термостійкого пластику лопатки, палички, ложки;
  • Одноразові стаканчики, щоб відмірювати та зважувати складові компоненти;
  • Каструлька для нагрівання сумішей на водяній бані;
  • Формочки для мила силіконові, дерев’яні, пластикові.

Під час роботи з гарячим лугом обов’язково треба забезпечувати себе засобами захисту та дотримуватися техніки безпеки.

  • Вдягати треба одяг та взуття, в якому не буде відкритих ділянок шкіри — штани, кофти з довгими рукавами, закриті черевики.
  • Робочі поверхні теж треба захищати від пошкоджень, закриваючи їх папером, плівкою.

Захисні засоби, необхідні для варіння мила:

  • Відповідний одяг та взуття;
  • Щілостійкі рукавички;
  • Захисні окуляри, які повинні щільно прилягати;
  • Респіратор зі змінними фільтрами (марлеві пов’язки тут не підійдуть).

ВАЖЛИВО: При попаданні лугу на шкіру, необхідно обробити це місце 9% розчином оцту та промити під проточною водою.